Kolesarjenje po slovenski obali

Koper-Žusterna-Izola-Mesečev zaliv-Strunjan-Salinera-Pacug-Piran-Portorož

Slovenska obala ima urejene kolesarske poti, ki se vijejo po manj prometnih cestah in so ustrezno označene z rdečimi tablami. Slednje nakazujejo smer in dolžino poti do destinacije. Kolesarjenje je enkratna izbira za aktiven dopust in nam omogoča prilagodljivost z vidika ustavljanja. Pri tem ni potrebe za iskanje parkirnega mesta ali plačilo parkirnine, poleg tega pa je turistično raziskovanje hitrejše od hoje.

S turističnega vidika je posebej poznana in popularna t.i. Parenzana – kolesarska pot od Trsta do Poreča, speljana po poti nekdanje ozkotirne železniške proge, ki se je poslovenjeno imenovala Porečanka. Na poti so na voljo informativne table, ki prikazujejo zemljevid poti in so koristne za usmeritve.

1. KOPER
Kolesarski izlet začnemo v Kopru, kjer si lahko pred tem pogledamo Mestni stolp in razgled z njega, se sprehodimo po mestni plaži in si privoščimo sladoled v eni izmed popularnih kavarn, npr. Kavarna Kapitanija, slaščičarni Vigò ali Kavarni Triglav. Vse tri imajo vrhunsko in kakovostno ponudbo sladoledov, nekatere pa še širšo ponudbo, ki jo je vredno preizkusiti.

Od mestne plaže se s kolesom odpravimo po koprski promenadi na obalno cesto proti Izoli, po kateri so pred časom vozili avtomobili. Danes je zaprta za promet in posledično postala pogosta pot za rekreacijo – tako tek kot kolesarjenje, rolanje in sprehajanje. Pot od Kopra do Izole je dolga približno 7 kilometrov in je vas čas ravninska, vodi pa nas mimo Žusterne, kjer je urejeno kopališče.

2. IZOLA
V Izolo pridemo mimo avtokampa ter ladjedelnice in namesto neposredne vožnje po Parenzani izberemo pot proti mestnemu jedru Izole, da doživimo utrip mesta in ozkih mestnih ulic. Peljemo se mimo plaže, svetilnika in marine. Lahko se ustavimo še na plaži v Simonovem zalivu, preden pot nadaljujemo proti Jagodju ali po Parenzani ali po glavni cesti. Parenzana nas vodi čez tunel do Strunjana, po glavni cesti pa nas čaka prvi večji vzpon mimo kampa Belvedere in nad Mesečevim zalivom.

3. MESEČEV ZALIV
Mesečev zaliv s kolesom ni dostopen, lahko pa kolo priklenemo na bližnje drevo in se sprehodimo do Mesečevega zaliva. Zaliv je eden najbolj turistično zanimivih v zadnjem času, saj se razlikuje od večine plaž na slovenski obali.

4. STRUNJAN
Od Mesečevega zaliva pot nadaljujemo proti Strunjanu, kjer nas po dolgotrajnem vzponu čaka prijeten spust. Cesta skoraj ni prometna, zato je vožnja po njej v užitek in brezskrbna. V Strunjanu lahko naredimo postanek za ogled solin in naravnega rezervata ali pa si privoščimo kopanje na strunjanski plaži. Kolesarjenje nam namreč ponuja veliko prilagodljivost, da se lahko ustavimo kadarkoli in kjerkoli ter parkiramo brez potrebe po iskanju parkirnega mesta in plačilu parkirnine.

Razgled na Strunjan.

5. PACUG
Naslednja destinacija je plaža Pacug, kjer se nahaja otroško letovišče. Plaža je povsem odmaknjena od mestnega vrveža in cest, saj se nahaja v dolini, kar za kolesarjenje pomeni skoraj 5-minutni spust. Peljemo se mimo jezera Fiesa po pešpoti Fiesa-Piran ob obali. Pot je kockasta in na kolesu nič kaj prijazna, a razgled na morje na naši desni odtehta tudi to.

Plaža Pacug.

6. PIRAN
Pešpot nas pripelje do piranske cerkve Marije Tolažnice, v bližini pa je še Župnijska cerkev sv. Jurija, ki kot najvišja točka v bližini nudi čudovit razgled na morje. Na drugi strani imamo pogled na Tartinijev trg, kamor nadaljujemo pot. Piranske ulice so še bolj slikovite in ozke od izolskih. Zaradi kockaste zasnove nas na kolesu premetava, se pa ves čas spuščamo. Lahko se odpravimo do Piranskega svetilnika ali pot neposredno nadaljujemo proti Portorožu.

6. PORTOROŽ
Tudi od Pirana do Portoroža nas spremlja pogled na morje po ravninski pešpoti, kjer ne manjka sprehajalcev. Opaziti je tudi table za omejitev hitrosti kolesarjev, ki jih sicer nismo vajeni. Ob poti so številni lokali in restavracije, ampak postanek raje prihranimo za Kavarno Cacao Portorož. Sladoledi, tortice, sadne kupe, ledene kave in še več. Zagotovo se za vsakega najde nekaj.

Od Portoroža proti Kopru se lahko vračamo po isti poti ali pa poiščemo informativne table za Parenzano in se vrnemo po drugi poti. S portoroške plaže se odpravimo proti Avditoriju Portorož, ki nas vodi do predora Valeta, ki je že del Parenzane in vodi do Strunjana. Če imamo srečo, nas bo ob povratku v Koper pričakal veličasten sončni zahod.