Hrustljavi kruh s semeni in z maco

Se večkrat sprašuješ, kako pripraviti kruh brez moke, glutena, z malo ogljikovimi hidrati in hkrati še doseči, da bo hrustljav? Uspelo mi je. Preizkusi spodnji recept in preveri, če je hrustljavi kruh s semeni in z maco tisto, kar si želiš.

SESTAVINE:
– 80 g mletih lanenih semen.
– 40 g mletih sezamovih semen.
– 40 g razmaščene sezamove moke.
– 20 g bučnih semen.
– 20 g sončničnih semen.
– 20 g indijskega trpotca.
– 20 g chia semen.
– 10 g mace.
– 250 g posnete skute.
– 4 jajca.

POSTOPEK:
1. Zmešamo suhe sestavine, tj. mleto laneno seme, mleto sezamovo seme, razmaščeno sezamovo moko, bučna semena, sončnična semena, indijski trpotec, chia semena in maco.
2. Ločeno zmešamo mokre sestavine, tj. skuto in jajca.
3. Mokre in suhe sestavine zmešamo skupaj. Najlažje bo z mešalnikom.
4. Pečemo 45 minut na 180 stopinjah.

NASVETI:
– Skuto lahko nadomestimo z grškim ali navadnim jogurtom.
– Razmaščeno sezamovo moko lahko nadomestimo z mletimi semeni ali obratno. Uporabimo, kar imamo na razpolago.
– Cela semena (bučna, sončnična in chia) lahko izpustimo, zamenjamo z oreški ali suhim sadjem – odvisno od okusa.
– Maco lahko izpustimo. Dodana je, da ima kruh nekoliko bolj drugačen – sladkast – okus.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.781 kcal.
– Maščobe 120,9 g (od tega nasičene maščobe 18,6 g).
– Ogljikovi hidrati 68,5 g.
– Prehranske vlaknine 19,6 g.
– Beljakovine 119,2 g.