Zelenjavni polpeti z bučo

Zelenjavni polpeti z bučo so sestavljeni iz različnih vrst zelenjave, ki je izbrana na način, da v polpete vnese dosti beljakovin in hkrati ogljikovih hidratov ter maščob. Kot takega lahko uporabiš za polpet v vegetarijanskem burgerju ali kot prilogo pri mesni jedi za kosilo. Z veseljem so jih pojedli tudi družinski člani, ki niso navdušeni ljubitelji zelenjave.

Recept je brez glutena in moke. Količina ustreza za osem polpetov za burgerje ali prilogo dveh oseb za kosilo.

VEČ RECEPTOV ZA POLPETE

SESTAVINE:
– 160 g rumene buče.
– 100 g koruze.
– 80 g korenja.
– 80 g čebule.
– 70 g surove rdeče leče.
– 60 g feta sira z zelišči.
– 1 jajce.
– 20 g sezamovih semen.
– 2 stroka česna.
– Začimbe, npr. peteršilj, drobnjak, poper.

POSTOPEK:
1. Predhodno skuhamo rdečo lečo po navodilih na embalaži.
2. Nasekljamo česen in čebulo, narežemo feta sir in korenje.
3. Vse sestavine, tj. bučo, koruzo, korenje, čebulo, rdečo lečo, feta sir, jajce, sezamova semena, česen in začimbe, damo v blender in jih zmešamo do želene strukture – če želimo še koščke zelenjave, zaključimo prej, lahko pa zmeljemo do gladkega.
4. Oblikujemo osem polpetov in jih pečemo 30 minut na 180 stopinjah.

NASVETI:
– Zelenjavo lahko izberemo po okusu. Zaradi sprijemanja je dobro, da izberemo nekaj take, ki se brez težav zmelje v pasto, npr. leča, čičerika, rumena buča, in nekaj take, ki je trša, npr. korenje, čebula.
– Da prihranimo čas, lahko uporabimo lečo iz konzerve.
– Sezamova semena lahko zamenjamo z lanenimi.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 817 kcal.
– Maščobe 36,2 g (od tega nasičene maščobe 12,3 g).
– Ogljikovi hidrati 67,8 g (od tega sladkorji 15 g).
– Prehranske vlaknine 11,1 g.
– Beljakovine 48,1 g.