Zelenjavna rižota v sojini kremi je okusno in kremasto kosilo za dve osebi. Če poleg spečemo dimljen tofu, dobimo kosilo za tri osebe. Recept je brez glutena in veganski.

DRUGI VEGANSKI RECEPTI

SESTAVINE:
– 100 g riža.
– 150 g jurčkov.
– 160 g korenja.
– 200 g zamrznjenega graha.
– Začimbe, npr. črni poper, kajenski poper, mleti lovorjevi listi.
– 140 g koruze v zrnju (1 majhna pločevinka).
– 160 ml sojine kreme.
– 20 g sezamovih semen.

POSTOPEK:
1. V posodo damo vodo za kuhanje riža, ki ga skuhamo po navodilih na embalaži.
2. Jurčke operemo in narežemo na krhlje. Poparimo jih z vrelo vodo in kuhamo 5 minut.
3. Korenje narežemo na kolobarje, ki jih skupaj z grahom damo v ponev.
4. K zelenjavi dodamo kuhane jurčke.
5. Solimo in dodamo ostale začimbe.
6. Iz koruze odcedimo vodo in jo dodamo v ponev ter pražimo 5 minut.
7. V ponev dodamo riž in prilijemo sojino kremo.
8. Kuhamo nekaj minut, da se popolnoma zgosti in sestavine povežejo.
9. Okrasimo s sezamom.

NASVETI:
– Za zraven spečemo dimljen tofu.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.092 kcal.
– Maščobe 41,4 g (od tega nasičene maščobe 3 g).
– Ogljikovi hidrati 137,3 g (od tega sladkorji 25,2 g).
– Prehranske vlaknine 20,9 g.
– Beljakovine 41,1 g.