Zapečeno mleto meso s paradižnikovo omako je neke vrste “bolonjska omaka”, kot jo poznamo za testenine, a z dodatkom zelenjave v mojem primeru nadomešča glavno jed.

Recept je brez glutena in z malo ogljikovimi hidrati. Količina je primerna za tri osebe za kosilo. Če kuhamo za eno osebo, pa vam ostane za večerjo.

SESTAVINE:
– 1.000g mešane zelenjave, npr. brokoli, cvetača, korenje.
– 450g mletega mešanega mesa.
– 400g paradižnikove mezge.
– 210g čebule.
– 6 strokov česna.
– Začimbe, npr. peteršilj, koper, beli poper, kajenski poper.

POSTOPEK:
1. Narežemo čebulo in jo popražimo.
2. K čebuli dodamo meso in ga popečemo z vseh strani.
3. Dodamo strte stroke česna in začimbe.
4. Dodamo mešano zelenjavo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo.
5. Kuhamo 15 minut na srednjem ognju.
6. Prestavimo v pekač in pečemo 30 minut na 180 stopinjah.

NASVETI:
– Korak peke v pečici lahko izpustimo, saj je obrok že pred tem kuhan. Na ta način samo dosežemo, da se sestavine bolj povežejo in “pokuhajo”.
– Če izpustimo korak peke, lahko uporabimo kot omako za testenine.
– Jed lahko skuhamo tudi dan prej, naslednji dan pa jo popečemo.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.797 kcal.
– Maščobe 115,9g (od tega nasičene maščobe 0,6g).
– Ogljikovi hidrati 75,5g (od tega sladkorji 24,4g).
– Prehranske vlaknine 34,2g.
– Beljakovine 101,6g.