Zapečeno mleto meso s paradižnikovo omako

ENGLISH RECIPE:

Zapečeno mleto meso s paradižnikovo omako je neke vrste “bolonjska omaka”, kot jo poznamo za testenine, a z dodatkom zelenjave v mojem primeru nadomešča glavno jed.

Recept je brez glutena in z malo ogljikovimi hidrati. Količina je primerna za tri ali štiri osebe za kosilo, kjer zraven postrežemo posodo zelene solate. Del lahko pojemo za kosilo, del pa nam ostane za večerjo.

SESTAVINE:
– 210 g čebule.
– 450 g mletega mešanega mesa.
– 6 strokov česna.
– Začimbe, npr. peteršilj, koper, beli poper, kajenski poper.
– 1.000 g mešane zelenjave, npr. brokoli, cvetača, korenje.
– 400 g paradižnikove mezge.

POSTOPEK:
1. Narežemo čebulo in jo popražimo.
2. K čebuli dodamo meso in ga popečemo z vseh strani. Meso bo izločilo nekaj maščobe, ki bo služila, da se jed ne kuha na suhem.
3. Dodamo strte stroke česna in začimbe.
4. Dodamo mešano zelenjavo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo.
5. Kuhamo 15 minut na srednjem ognju.
6. Prestavimo v pekač, pokrit s peki papirjem, in pečemo 30 minut na 180 stopinjah.

NASVETI:
– Korak peke v pečici lahko izpustimo, saj je obrok že pred tem kuhan. Na ta način samo dosežemo, da se sestavine bolj povežejo in “pokuhajo”.
– Če izpustimo korak peke, lahko uporabimo kot omako za testenine.
– Jed lahko skuhamo tudi dan prej, naslednji dan pa jo popečemo.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.797 kcal.
– Maščobe 115,9 g (od tega nasičene maščobe 0,6 g).
– Ogljikovi hidrati 75,5 g (od tega sladkorji 24,4 g).
– Prehranske vlaknine 34,2 g.
– Beljakovine 101,6 g.