Vzpon na Viševnik

Trening vzpon na Viševnik (Rudno Polje na Pokljuki) – 9. avgust 2020.

V jesenskem delu sezone načrtujem nekaj več tekmovalnih nastopov v gorskem teku, zato je v načrtovanje treningov treba vnesti več različnih tipov gorskih treningov. Po dolgem času sem odtekla t.i. vertikalo, kjer se na kratki razdalji vzpnemo za veliko višinskih metrov. Z Rudnega polja na Pokljuki do vrha Viševnika je okrog 700 višinskih metrov vzpona na 3,5 kilometra razdalje.

Pot sem začela pri Šport hotelu Pokljuka in tekla do točke, ki je po navadi izhodišče za pohodnike, tj. Rudno polje na Pokljuki pri vojašnici oz. makadamskemu parkirišču. Do tam je od hotela okrog šest kilometrov blažjega vzpona (100 višinskih metrov).

Vzpon na Viševnik se začne na široki makadamski cesti pri vojašnici, ki je prevozna tudi za avtomobile, ki se lahko zapelje na višje izhodišče, da vzpon skrajšajo. Po dobrem kilometru na vrhu smučišča se zavije z glavne ceste na stransko pot, kjer se naklon vzpona spremeni. Na križišču stoji informativna tablica, ki predvideva 1 uro in 45 minut do vrha Viševnika. V dveh kilometrih se nabere okrog 600 višinskih metrov, za katere sem v lahkotnem tekaško-hodaškem koraku potrebovala 40 minut.

Celotna pot od Šport hotela Pokljuka do vrha Viševnika je dolga 14,5 kilometrov in v tekaškem koraku traja okrog dve uri. Na poti se nabere okrog 770 višinskih metrov vzpona.

Ideja za tek (obe poti sta označeni s tablami in z markacijami):
1. Vzpon od Rudnega polja na Pokljuki (makadamsko parkirišče) preko smučišča 3,5km.
2. Vzpon od smučišča 2,5km.

Ideja za vikend izlet: Pokljuka – Viševnik in Bohinjsko jezero.