Vzpon na Kozice

Trening vzpon na Kozice – Stari trg ob Kolpi (Predgrad) – 29. marec 2020.

Celo zimo sem enkrat tedensko (ali vsake dva tedna) za trening tekla na Trdinov vrh, kjer v 9 km narediš 560-570 m vzpona in se zatem po isti poti spustiš nazaj v dolino. Ker je to koristen trening za moč, ga ohranjam v svojem trenažnem procesu tudi tekom sezone, a je na sporedu manj pogosto.

Tokrat smo se družinsko odločili za drugo lokacijo – Kozice. Na vrh vodi več poti in v dveh vzponih sem preizkusila dve. Najprej sem se vzpela po strmi gozdni poti, ki je dolga 1,8km. V prvem kilometru narediš 74m vzpona, v naslednjih 800m pa 209m. V dolino sem se vrnila po 4,5-kilometrski makadamski cesti, na dnu obrnila ter vzpon ponovila po cesti. Na vrhu sem si privoščila nekaj trenutkov za razgled na prelepo Kolpo, drugi spust pa naredila po terenu, kjer sem se prvič vzpela. Skupaj nanese 13 km.

Zahvaljujoč Hoka One One Evo Mafate 2 teren ni bil problematičen, čeprav je bilo razmočeno. Vedno znova me pozitivno presenetijo predvsem pri spustih, hkrati pa ne morem izraziti svojega zadovoljstva, ko sem po nekaj letih spet našla superge, v katerih bi lahko še spala. Pri spustih, polnih korenin in nepredvidljivih jam, je zelo pomembna tudi vidljivost, ki mi jo izboljšujeta Optika Poljšak in Oakley.

Ideja za tek (obe poti sta označeni s tablami in z markacijami):
1. Vzpon po gozdni poti 1,8 km.
2. Vzpon po makadamski poti 4,5 km.

Ideja za vikend izlet: Črnomelj in Dragatuš, dolina Kolpe, Sodevska stena in Kozice (začetek v Predgradu).