Veganski lešnikovi muffini brez glutena in sladkorja

Ker so lešnikovi muffini s pistacijami vsebovali jajca, sem se odločila, da preizkusim še nadomestni recept za tiste, ki se prehranjujejo rastlinsko. Rezultat so veganski lešnikovi muffini, kjer razmaščena lanena moka opravi vlogo jajc, da sestavine poveže med seboj.

Recept je brez glutena in sladkorja, veganski ter LCHF. Brez obresti in slabe vesti si lahko pet muffinov privoščite za zajtrk, dva muffina pa vam ostaneta, če vaš čez dan zagrabi lakota.

VEČ RECEPTOV ZA MUFFINE

SESTAVINE za muffine:
– 60 g razmaščene lešnikove moke.
– 25 g razmaščene lanene moke.
– 20 g razmaščene kokosove moke.
– 15 g indijskega trpotca.
– 200 ml mineralne vode.
– 200 ml sojinega napitka.
– 20 g praženih lešnikov.

POSTOPEK:
1. V eni posodi zmešamo suhe sestavine, tj. lešnikovo, laneno in kokosovo moko ter indijski trpotec.
2. Med mešanjem z mešalnikom dodajamo mineralno vodo in sojino mleko.
3. Maso razporedimo v 6 modelov za muffine in okrasimo z lešniki.
4. Pečemo 30 minut na 180 stopinjah.

NASVETI:
– Mineralno vodo lahko zamenjamo z navadno, a potem dodamo 5 g več indijskega trpotca, ki bo poskrbel za večjo rahlost.
– Muffine pojemo tople ali jih kasneje pogrejemo, saj tako dajo polnejši okus po lešnikih.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 640 kcal.
– Maščobe 31,4 g (od tega nasičene maščobe 4,1 g).
– Ogljikovi hidrati 25,5 g (od tega sladkorji 8,5 g).
– Prehranske vlaknine 24,1 g.
– Beljakovine 48,4 g.