Tunina pizza z laneno-sezamovim testom je bogata beljakovinska večerja, ki pri nadevu dopušča veliko prilagodljivosti za okus posameznika. Testo je bogato z beljakovinami, zato ga lahko uporabimo tudi za kaj drugega.
Recept je brez glutena in LCHF. Količinsko ustreza večerji treh ali štirih oseb – odvisno od energijskih potreb.
SESTAVINE za testo:
– 215 ml mlačne vode.
– 100 g zlate lanene moke.
– 50 g sezamove moke.
– 25 g modrega maka.
SESTAVINE za nadev:
– 200 g hummusa.
– 120 g češnjevih paradižnikov.
– 112 g tune (1 velika pločevinka).
– 100 g feta sira.
– 15 g sezama.
POSTOPEK:
1. Sestavine za testo zmešamo z mešalnikom in pustimo 10 minut, da se povežejo.
2. Testo razvaljamo med dvema peki papirjema in pečemo 10 minut na 180 stopinjah.
3. Testo vzamemo iz pečice in nadevamo s sestavinami. Najprej namažemo s hummusom in dodamo razpolovljene češnjeve paradižnike.
4. Posujemo s tuno, feta sirom in sezamom.
5. Pečemo še 20 minut.
NASVETI:
– Sestavine za nadev lahko izberemo po okusu.
– Najbolje je, da po zaključeni peki pustimo nekaj časa, preden razrežemo in postrežemo, da se nekoliko bolj sprime.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.564 kcal.
– Maščobe 89,9 g (od tega nasičene maščobe 20,7 g).
– Ogljikovi hidrati 39,1 g (od tega sladkorji 6 g).
– Prehranske vlaknine 42,4 g.
– Beljakovine 127,7 g.