Trije riži z lososom, oreščki in s semeni so neke vrste rižota. Po navadi so mesno-zelenjavne rižote bogate z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, pozabljeno pa je na maščobe. V tem receptu slednje dobimo z oreščki in s semeni, ki hkrati poskrbijo, da je jed hrustljava.

Recept je brez glutena in lahko predstavlja kosilo za dve osebi ali tri osebe (odvisno od potreb).

SESTAVINE:
– 250g fileja divjesa lososa.
– 100g mešanice treh rižev, npr. črni, rjavi in rdeči riž.
– 30g praženih arašidov.
– 30g oluščenih pistacij.
– 20g sezamovih semen.
– 20g bučnih semen.
– Začimbe, npr. koper, poper, mleti česen.
– 20g mlade čebule za okrasitev.

POSTOPEK:
1. Skuhamo riž po navodilih na embalaži (po navadi okrog 40 minut).
2. Lososov file kuhamo v vreli vodi osem minut in ga narežemo na koščke.
3. V ponvi popečemo pražene arašide in oluščene pistacije.
4. V isti ponvi popečemo še sezamova in bučna semena.
5. V isti ponvi popečemo riž in dodamo lososa.
6. Začinimo s koprom, poprom in mletim česnom.
7. Dodamo semena in oreščke, premešamo in pečemo še nekaj minut.
8. Okrasimo z mlado čebulo in s sezamovimi semeni.

NASVETI:
– Uporabimo lahko druga semena, npr. sončnična semena.
– Zraven lahko postrežemo skledo zelene solate.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.282 kcal.
– Maščobe 58,4g (od tega nasičene maščobe 11,1g).
– Ogljikovi hidrati 89,2g (od tega sladkorji 3,6g).
– Prehranske vlaknine 6,7g.
– Beljakovine 56,2g.