Svinjina z zelenjavo, bučnimi žličniki in bučnim pestom deluje zapleten za pripravo, ampak je vredno truda in čakanja, saj izpade izjemno okusno.
Recept je brez glutena in primeren za kosilo za dve osebi.
SESTAVINE za svinjino z zelenjavo:
– 1l vode.
– 300g svinjine, npr. svinjsko pleče.
– 120g koruze.
– 120g graha, 120 g korenja.
– 30g listov zelene.
– 10g stebelne zelene.
– Začimbe, npr. mleti česen, mleta čebula, kajenski poper.
SESTAVINE za žličnike:
– 180g prekajenega tofuja.
– 30g bučne razmaščene moke.
SESTAVINE za “pesto”:
– 100ml sojinega napitka.
– 20g bučne razmaščene moke.
POSTOPEK:
1. Sestavine za svinjino z zelenjavo kuhamo na srednje močnem ognju približno 25 minut.
2. Medtem v blenderju zmešamo sestavine za žličnike, dokler ne nastane lepljivo “testo”. Oblikujte jih v žličnike (približno 15).
3. Dodamo žličnike v lonec k svinjini in zelenjavi ter kuhamo še 5 minut.
4. Medtem v ločeni posodi zmešamo sojin napitek in bučno razmaščeno moko.
5. Ko je svinjina z zelenjavo in bučnimi žličniki kuhana, odlijemo vodo.
6. Mešanico damo v ponev in prelijemo s pestom.
7. Kuhamo pokrito 5 minut, da se zgosti.
NASVET:
– Lahko izpustimo korake 5-7 in jed postrežemo kot juho.
– Vodo, v kateri smo kuhali svinjino in zelenjavo, lahko shranimo za juho.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.157 kcal.
– Maščobe 44,1g (od tega nasičenih maščob 3,5g).
– Ogljikovi hidrati 52,6g (od tega sladkorji 9g).
– Prehranske vlaknine 11,6g.
– Beljakovine 132g.