Losos in avokado sta pogosti sestavini sushija, feta sira pa v tradicionalni japonski kuhinji po navadi ne uporabljajo. Uporabila sem ga, ker sem ga ravno imela v hladilniku in izkazal se je za super izbiro. Nastal je sushi s feta sirom, z dimljenim lososom in avokadom.

Čeprav sem pred časom pripravo sushija prepuščala strokovnjakom (v restavracijah), ga zdaj nekajkrat letno pripravim tudi. Morda na prvi pogled deluje zapleteno, a v bistvu ni. Potrebujemo samo nekaj vaje, da se polnjenja in zvijanja lotimo na najučinkovitejši način.

Recept je brez glutena, količine pa ustrezajo obroku (kosilu ali večerji) dveh ali treh oseb (odvisno od potreb). Zaradi bogate vsebnosti ogljikovih hidratov je lahko sushi s feta sirom, z dimljenim lososom in avokadom primeren obrok po vzdržljivostnem treningu, npr. daljšem teku, da zapolnimo glikogenske zaloge.

SESTAVINE:
– 200 g riža za sushi.
– 1 žlica riževega kisa.
– 130 g avokada.
– 80 g feta sira.
– 100 g dimljenega lososa.
– 5 listov Nori alge.
– 50 ml sojine omake (brez glutena).

POSTOPEK za riž:
1. Skuhamo riž po navodilih na embalaži.
2. Počakamo, da se ohladi, in umešamo žlico riževega kisa.
3. Dobro premešamo, da riž postane lepljiv.

POSTOPEK za sushi:
1. Avokado in feta sir narežemo na trakove.
2. Nori algo položimo na bambusov pogrinjek in prekrijemo z rižem. Riž enakomerno razporedimo po in pritisnemo v podlago. Na zgornjem delu alge pustimo 1 cm prostora, da bomo kasneje zavitek lahko “zlepili”.
3. Po rižu naložimo avokado, rezine lososa in feta sir. To naredimo zgolj na 1/5 riža (na sredini spodnje polovice) zaradi zvijanja.
4. Zavijemo z pomočjo bambusovega pogrinjka in na koncu prilepimo del alge samo nase, da se drži skupaj.
5. Narežemo z ostrim nožem.

NASVETI:
– Postrežemo s sojino omako.
– Sojini omaki lahko primešamo kislo smetano in dobimo popolnoma nov okus za pomakanje sushija.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.399 kcal.
– Maščobe 52 g (od tega nasičene maščobe 18,6 g).
– Ogljikovi hidrati 181,3 g (od tega sladkorji 9,3 g).
– Prehranske vlaknine 8,7 g.
– Beljakovine 55,1 g.