Solatna skleda s čičeriko, feto in z dimljeno šarenko je jed, kjer je zelena solata obogatena z raznovrstno zelenjavo, za piko na I pa dodana dimljena šarenka, ki popestri okus. Dobimo uravnotežen obrok z obilo beljakovinami.
Recept je brez glutena in ustreza kosilu ali večerji štirih oseb. Brez dimljene šarenke lahko jed naredite vegansko ali pa primerno za solato kot prilogo pri kosilu.
SESTAVINE:
– 320g zelene solate.
– 300g paradižnika.
– 250g dimljena šarenke.
– 200g feta sira.
– 150g čičerike.
– 100g hummusa.
– Začimbe, npr. črni poper, kajenski poper, mleti čili.
POSTOPEK:
1. Čičeriko namočimo čez noč in jo skuhamo.
2. Pripravimo solato in jo damo v posodo.
3. Paradižnik in feta sir narežemo na kocke, ki jih položimo po solati.
4. Dimljeno šareno natrgamo na koščke, da jih bomo kasneje jedli brez noža, in naložimo čez zelenjavo.
5. Dodamo čičeriko.
6. Za preliv zmešamo hummus in začimbe ter dodamo toliko vode, da dobimo tekočo zmes, ki jo prelijemo čez zelenjavo.
7. Vse skupaj dobro premešamo.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.856 kcal.
– Maščobe 91,6g (od tega nasičene maščobe 32,8g).
– Ogljikovi hidrati 131,1g (od tega sladkorji 30,9g).
– Prehranske vlaknine 11,3g.
– Beljakovine 133,5g.
