Skutino-jabolčna torta je super način za uporabo domačih jabolk, ki sicer hitro zgnijejo. Da niso vedno namenjena za peko jabolčnega zavitka, jih lahko sestavimo v okusno torto, ki jo obogatimo z beljakovinami iz skute.

Recept je brez glutena in dodanega sladkorja. Torto narežemo na tri kose in po postrežemo po enega na osebo kot jed ob domači zelenjavni juhi ob kosilu. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je torta primerna za večerjo, ki nas bo nasitila do jutra. Torto lahko narežemo tudi na od šest do osem kosov in po enega pojemo, ko smo lačni čez dan.

SESTAVINE za palačinke:
– 3 jajca.
– 120ml mineralne vode.
– 75g sezamovih beljakovin.
– 5ml kokosovega olja za peko.

SESTAVINE za polnilo:
– 400g skute.
– 400g jabolk.
– 100g sladke smetane.
– 20g temne čokolade.
– 5-10g cimeta.

POSTOPEK:
1. Zmešamo sestavine za palačinke (jajca, mineralno vodo, sezamova moko) in počakamo 10 minut, da se mešanica zgosti.
2. Medtem olupimo in naribamo jabolka, ki jim primešamo skuto in cimet.
3. Na ogreti ponvi stopimo kokosovo olje in spečemo palačinke. Pečemo jih na srednji temperaturi, da se ne zažgejo, pri obračanju pa smo previdni, saj so zelo rahle.
4. Na okrogel tortni pekač položimo prvo palačinko in jo premažemo s skutino-jabolčno mešanico. Pokrijemo s palačinko in ponavljamo postopek, dokler ne zmanjka sestavine.
5. Prelijemo s sladko smetano, posujemo s cimetom in okrasimo z zdrobljeno čokolado.
6. Pečemo 30 minut na 180 stopinjah Celzija.

NASVETI:
– V polnilo lahko dodamo med, eritritol ali stevijo.
– Cimet lahko izpustimo ali zamenjamo s kakavom v prahu.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.439 kcal.
– Maščobe 73,4g (od tega nasičene maščobe 39,3g).
– Ogljikovi hidrati 78g (od tega sladkorji 58,9g).
– Prehranske vlaknine 11g.
– Beljakovine 111,9g.