Sezamove bombice z brusnicami so nastale po naključju. Namenila sem se pripraviti kruh, a nisem imela navdiha. Potem sem si premislila in se odločila za žemlje. Ko sem v omari našla suhe brusnice, sem raje naredila nekaj podobnega sladkemu kruhu – sestavine za kruh z dodatkom suhih brusnic.
Recept je brez glutena in dodanega sladkorja. Zaradi zadostne vsebnosti beljakovin je primeren tako za zajtrk kot malico čez dan. S spodnjimi količinami dobite okrog štirinajst bombic, štiri ali pet pa jih lahko pojeste za zajtrk.
SESTAVINE:
– 3 jajca.
– 130ml mineralne vode.
– 100g + 35g sezama.
– 50g suhih brusnic.
– 35g lanenih semen.
– 20g črnega sezama.
– 10g indijskega trpotca.
POSTOPEK:
1. 100g sezama zmeljemo v moko.
2. V posodi z mešalnikom zmešamo jajca, mleti sezam, celi sezam, laneno seme in indijski trpotec.
3. Dodamo mineralno vodo. Za začetek lahko dodamo zgolj 100ml, da vidimo kakšno maso dobimo. Ne sme biti preveč lepljiva, da bomo lahko oblikovali bombice.
4. V maso vmešamo suhe brusnice.
5. Oblikujemo v bombice in povaljamo v črnem sezamu.
6. Pečemo 30 minut na 180 stopinjah.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.389 kcal.
– Maščobe 86,5g (od tega nasičene maščobe 15g).
– Ogljikovi hidrati 63g (od tega sladkorji 39,9g).
– Prehranske vlaknine 6,5g.
– Beljakovine 88,1g.