ENGLISH VERSION:

Rdeči curry s prekajeno šunko iz pečice je poslovenjena oblika te tradicionalne tajske jedi.

Recept je brez glutena, količina pa ustreza večerji za dve osebi.

OSTALI CURRY RECEPTI:

Lečin curry z rakci.

Curry madras z ribo.

Grahov rdeči curry s tofujem.

SESTAVINE:
– 300 g kuhane prekajene šunke.
– 300 g zelene paprike.
– 140 g rdeče paprike.
– 200 ml kokosovega mleka.
– 100 g korenja.
– 50 g sushi riža.
– 50 g rdeče curry paste.

POSTOPEK:
1. Narežemo zeleno in rdečo papriko na trakove ter korenje na kolobarje.
2. Zelenjavo in curry pasto dušimo 5 minut.
3. Narežemo prekajeno šunko in jo dodamo k zelenjavi.
4. Dodamo sushi riž in pokrito kuhamo na srednjem ognju 10 minut. Po potrebi dodajamo vodo.
5. Medtem pripravimo pekač s peki papirjem, na katerega prestavimo na pol kuhan curry.
6. Prelijemo s kokosovim mlekom in za 20 minut postavimo v pečico na 180 stopinj.

NASVETI:
– Namesto prekajene šunke lahko uporabimo drugo vrsto mesa. Pri nas je le-ta ravno ostala od večerje po obiranju grozdja, zato sem jo uporabila.
– Uporabimo sushi riž, ker se bolje vkuha v jed. Če ga nimamo, lahko uporabimo tudi beli, basmati ali črni riž in prilagodimo čas kuhanja.
– Korak pečenja v pečici lahko preskočimo, a na ognju kuhamo še dodatnih 5-10 minut.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 963 kcal.
– Maščobe 40,6 g (od tega nasičene maščobe 28,5 g).
– Ogljikovi hidrati 91,2 g (od tega sladkorji 20,2 g).
– Prehranske vlaknine 5,7 g.
– Beljakovine 63,1 g.