Zaželela sem si kremne omake, v hladilniku pa ni bilo nobene vrste smetane, zato sem se znašla po svoje. Mleko se mi je zdelo preredko, a v kombinaciji s paradižnikovo mezgo je dobilo novo obliko. Preizkusi recept za purana v paradižnikovi kremni omaki s fižolom.
Recept je brez glutena in z malo ogljikovimi hidrati. Lahko predstavlja samostojno jed za kosilo in manjšo malico kasneje (odvisno od aktivnosti), lahko pa s prilogo nasiti dve osebi.
SESTAVINE:
– 380 g puranjega fileja.
– Začimbe, npr. koper, sladka paprika, kajenski poper.
– 110 g čebule.
– 6 strokov česna.
– 240 g fižola.
– 100 ml sojinega napitka.
– 100 ml paradižnikove mezge.
POSTOPEK:
1. Začinimo meso s koprom, rdečo papriko in kajenskim poprom.
2. Meso popečemo v ponvi.
3. Narežemo čebulo in stremo česnove stroke ter jih dodamo v ponev.
4. V ponev dodamo fižol.
5. Zalijemo s sojinim napitkom in paradižnikovo mezgo.
6. Kuhamo še 5 minut in pri tem mešamo, da se nam ne prime na dno.
NASVETI:
– Če imamo čas, meso začinimo eno uro pred peko.
– Če želimo zmehčano čebulo (meni so ljubši veliki kosi hrustljave čebule), jo lahko popražimo kot prvi korak kuhanja, potem pa dodamo meso.
– Sojin napitek lahko izpustimo, če želimo zgolj paradižnikovo omako.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 795 kcal.
– Maščobe 11,3 g (od tega nasičene maščobe 3,8 g).
– Ogljikovi hidrati 57,3 g (od tega sladkorji 14,2 g).
– Prehranske vlaknine 20,1 g.
– Beljakovine 109,2 g.