Prve spomladansko-poletne tekme 2020

ENGLISH VERSION:

V juniju so na spored prišle prve spomladansko-poletne tekme, ki so bile dolgo pričakovane. Prvi junijski vikend smo na stadionu v Portovaldu organizirali lastno tekmo, kjer sem odtekla osebni rekord na 5.000m – 18:01, čeprav neuradno. V načrtu je bil tempo tek za okrog 3:45/km, po 400-500m pa sem si premislila in prestavila v višjo prestavo. Počutila sem se super in želela sem si že na treningu dokazati, da lahko tečem hitro. V teku sem zelo uživala in ni me motilo, da je bilo vroče. Že večkrat v preteklosti sem ugotovila, da na dneve, ko se vse stvari postavijo na svoje mesto, slabših pogojev sploh ne opaziš. Greš, uživaš, odtečeš. Dober rezultat pride zraven samodejno.

Teden kasneje me je čakala tekma v Slovenski Bistrici na isti razdalji. Ne spomnim se, kdaj sem pred tem nazadnje tekla na mitingu, saj sem bolj nastopala na prvenstvenih in cestnih tekih. Po celem tednu brez pravega treninga zaradi bolečin v hrbtu sem bila hvaležna, da sem sploh lahko nastopila. Seveda sem si želela rezultata kot na treningu, a sem ciljno črto prečkala v 18:08,50, kar je bil nov uradni osebni rekord. Osvojila sem drugo mesto. Bolečine v hrbtu me med tekom niso bistveno ovirale, tekmo pa sta oteževali visoka temperatura in visoka vlažnost ozračja. Verjamem tudi, da v nogah zaradi izpada treningov ni bilo prave hitrosti, a vseeno ne morem reči, da nisem bila razočarana, saj sem vedela, da lahko tečem hitreje. Kljub vsemu sem se potrudila iz situacije črpati pozitivno in se pripraviti na naslednje tekme.

Triindvajsetega junija sem se udeležila mitinga v Mariboru, kjer je bilo na sporedu 3000m. Počutje že čez dan ni bilo najboljše, kar se je odrazilo pri končnem rezultatu. K rezultatu 10:27,46, ki je bil daleč od dvoranskega časa, je svoje dodalo še izjemno vroče vreme. Tokrat je bilo razočaranje občutno večje, saj je bil vmesni čas na 3.000m v Slovenski Bistrici hitrejši od tega končnega rezultata, a sem imela tam še 2.000m do cilja. Do naslednje tekme, tj. Atletskega prvenstva Slovenije (APS), sem imela še dober teden in zdelo se mi je nemogoče, da v tako kratkem času treniram na način, da bistveno izboljšam svoje dosežke.

APS se je po urniku začel zelo pozno in moja tekma na 5.000m je bila na sporedu le nekaj pred tem, ko se po navadi začnem pripravljati za spanje. Čez dan sem se tudi borila s slabostjo in z bolečinami v trebuhu, tako da mi okoliščine niso govorile v prid. Do zadnjega sem razmišljala o ne nastopu, hkrati pa vedela, da tega ne bom naredila. Začela sem hitreje od načrtovanega časa, saj sem šla raje s skupino kot ostala sama. Prva dva kilometra sta bila zelo hitra, potem pa je ritem nekoliko upadel. Trudila sem se ne izgubljati, a med tekmo, ko ti ni najlažje, vse take ideje postanejo oddaljene. Ura se je ustavila pri 17:40,38, s čimer sem še uradno popravila osebni rekord in članski klubski rekord. Vesela sem bila, da sem že v soboto dosegla odličen čas, saj sem bila tako manj pod pritiskom za nedeljski nastop.

Drugi dan me je čakalo 3.000m. V nogah nisem čutila tekme prejšnjega dne, a rezultat je pokazal, da je nekaj posledic vseeno bilo. Začetek in prvi kilometer sta bila super, potem pa ni bilo več prave moči za ohranjanje ritma. V cilj sem pritekla z rezultatom 10:21,15, kar je moj nov osebni rekord zunaj. Ker vem, da to ni moja zgornja meja, se veselim naslednje letošnje priložnosti, da izboljšam ta mejnik.

Krajše razdalje mi v preteklih sezonah niso ležale in bile pri srcu, zato sem več nastopala na daljših. Letos sem ugotovila, da se to lahko spremeni, ko postaneš hitrejši. Ko se izboljšaš, vidiš, da greš v pravi smeri in dobiš dodatno motivacijo za še več. Dokaz za to je bil že nastop na dvoranskem državnem prvenstvu, ki je bil čisti užitek, čeprav bi bilo glede na čas 10:12,13 pričakovati, da bo vse prej kot to. Takrat sem si po dolgem času rekla, da sem polmaratonske in maratonsko razdalje še za nekaj časa pustiti ob strani, saj verjamem, da moram najprej teči hitreje na krajših razdaljah, če želim biti hitrejša tudi na daljših.

Naslednja tekma na sporedu je Karlovački cener kot cestna tekma na 10.000m, konec julija pa sledi državno prvenstvu na stezi kot zadnja tekma prvega dela sezone.

Optika PoljšakHoka One One Logos trendSpirit bra.