Doma se večkrat šalijo na moj račun, da imamo v kuhinji namakališče. Datlji, leča, čičerika, oreščki … Določena živila pred uporabo potrebujejo namakanje ali zaradi zdravstvenih učinkov ali pa, da olajšamo nadaljnje procesiranje. Tako je na primer z datlji, ki se namočeni lažje zmeljejo v pasto. Najraje jih uporabim za pripravo presnih kroglic, kot so pistacijine kroglice s sezamom.

Recept je brez glutena, dodanega sladkorja in presno pripravljen. Uživamo jih lahko za zajtrk (dvakrat – glede na količino) ali prigrizek čez dan.

SESTAVINE:
– 80g oluščenih pistacij.
– 50g datljev.
– 15g sezama.

POSTOPEK:
1. Datlje čez noč namočimo v vodi.
2. Datlje pretlačimo v pasto.
3. Pistacije zmeljemo v prah in v mešalnik dodamo datljevo pasto.
4. Oblikujemo v kroglice in povaljamo v sezamu.

NASVETI:
– Korak namakanja datljev lahko izpustimo, a jih bomo težje zmleli.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 760 kcal.
– Maščobe 51,8g (od tega nasičene maščobe 1,4g).
– Ogljikovi hidrati 45,8g (od tega sladkorji 33,9g).
– Prehranske vlaknine 9,6g.
– Beljakovine 22,1g.