V kuhinji želim vedno imeti neki prigrizek v skrajni sili, če mi zmanjka časa za pripravo. Tako sem preskrbljena za zajtrk ali prigrizek čez dan, ko so le-tega zaželim. Pripravljeno hrano vzamem tudi s seboj na trening, da zaužijem nekaj takoj po le-tem. Pecivo z indijskimi oreščki je mehko in kremasto zaradi masla indijskih oreščkov, celi indijski oreščki pa mu dajejo še pridih hrustljavosti.
Recept je veganski, brez glutena in sladkorja ter z nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov. Količina je primerna za tri zajtrke osebe, ki je športno aktivna. Ustrezna je tudi za večkratni prigrizek po treningu.
SESTAVINE:
– 10 g chia semen.
– 30 g ovsenih kosmičev brez glutena.
– 50 g grahovih beljakovin.
– 30 g razmaščene mandljeve moke.
– 20 g ribanega kokosa.
– 2-3 g cimeta.
– 150 ml sojinega napitka.
– 120 g banane (1 banana).
– 100 g masla indijskih oreščkov.
– 30 g indijskih oreščkov.
POSTOPEK:
1. V dveh žlicah vode namočimo chia semena, da dobimo chia jajce.
2. V blenderju zmeljemo ovsene kosmiče, da dobimo nekaj podobnega moki.
3. Ovsene kosmiče stresemo v večjo posodo in dodamo grahove beljakovine, mandljevo moko, riban kokos in cimet.
4. V drugi posodi zmešamo mokre sestavine, tj. sojin napitek, banano, maslo indijskih oreščkov in chia jajce.
5. Suhe in mokre sestavine zmešamo skupaj. Masa, ki jo dobimo, bo gosta.
6. Primešamo cele indijske oreščke, ki jih lahko nadrobimo na manjše koščke.
7. Maso preložimo v pekač za kruh, ki smo ga obložili s peki papirjem.
8. Pečemo 25 minut na 180 stopinjah.
NASVETI:
– Maslo iz indijskih oreščkov semen lahko zamenjamo z lešnikovim maslom, mandljevim maslom ali s tahinijem. V tem primeru lahko tudi cele indijske oreščke zamenjamo z drugimi orešči/semeni, ni pa nujno, da se maslo in vrsta oreškov/semen ujemata – sestavine prilagodite svojemu okusu.
– Sojin napitek lahko zamenjamo z drugim rastlinskim napitkom, npr. mandljevim, riževim, ovsenim, ali s kravjim mlekom.
– Grahove beljakovine lahko zamenjamo z drugimi beljakovinami, npr. z riževimi, s sirotkinimi.
– Cimet lahko zamenjamo z drugimi začimbami ali s kakavom, z maco, matcho.
– Namesto chia semen lahko uporabimo jajce.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.479 kcal.
– Maščobe 84,9 g (od tega nasičene maščobe 23,8 g).
– Ogljikovi hidrati 113,5 g (od tega sladkorji 28,3 g).
– Prehranske vlaknine 10,5 g.
– Beljakovine 60,5 g.
