ENGLISH VERSION:

Paradižnikova juha z bučno moko in s tofujem – 5 sestavin – 5 korakov. Preprosto, hitro in okusno. Čeprav bi lahko bučno moko uporabili tudi za zgoščevanje, ima v tem receptu vlogo v okusu. Okus paradižnika in bučne moke se namreč super dopolnita.

Recept je brez glutena in veganski. Uporabimo ga za predjed družinskega kosila (brez tofuja) ali samostojno jed kosila za dve osebi.

Se sprašuješ, kako uporabiti bučno moko v svojih jedeh? Poglej si še nekaj drugih receptov z bučno moko, ki dokazujejo, da paše tako v “slano” kot “sladko”.

SESTAVINE:
– 500g paradižnika.
– 360g tofuja z baziliko.
– 300ml vode.
– 150ml sojine smetane za kuhanje.
– 30g razmaščene bučne moke.
– 10g mediteranske mešanice začimb.

POSTOPEK:
1. Paradižnik narežemo na kocke in ga kuhamo v suhi ponvi, da začne izločati vodo.
2. Dodamo vodo in začimbe in pokrito kuhamo petnajst minut.
3. Odstavimo z ognja in zmešamo s paličnim mešalnikom. Lahko pustimo koščke paradižnika, da bo juha manj tekoča.
4. Prilijemo sojino smetano in na majhnem ognju segrevamo do vretja.
5. Med tem tofu z baziliko narežemo na kocke, ki jih na suho popečemo v ponvi, da dobi hrustljavo skorjico.
6. Juho postrežemo v posodici, na vrhu pa naložimo tofujeve kocke.

NASVETI:
– Če želimo bolj redko/gosto juho, količino vode prilagodimo.
– Namesto sojine smetane lahko uporabimo kravjo smetano za kuhanje (juha ne bo veganska) ali kokosovo mleko (iz pločevinke).
– Tofu lahko izpustimo in pripravimo samo juho predjed.
– Tofu lahko zamenjamo s popečenimi piščančjimi prsmi, ki jih natrgaš na majhne kose (juha ne bo veganska).
– Za v juho lahko pripravimo tudi bučne žličnike.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 960 kcal.
– Maščobe 56,6g (od tega nasičene maščobe 19,3g).
– Ogljikovi hidrati 43,9g (od tega sladkorji 8,6g).
– Prehranske vlaknine 6,4g.
– Beljakovine 72g.