Krompirjeva musaka

ENGLISH RECIPE:

Krompirjeva musaka je vsakdanja jed, ki jo je preprosto narediti v večji količini, zato je uporabna za družinska kosila.

Recept je brez glutena. Količina ustreza kosilu treh oseb, lahko pa povečamo količine, da dobimo kosilo za več oseb.

SESTAVINE:
– 85 g čebule.
– 2 stroka česna.
– 500 g mletega mešanega mesa.
– 70 g zelene paprike.
– Začimbe, npr. poper, himalajska sol, mleti česen.
– 300 g paradižnikove mezge.
– 200 g krompirja.
– 100 g kisle smetane.
– 1 jajce.

POSTOPEK:
1. Popražimo čebulo in česen.
2. Dodamo mleto meso in ga popečemo z vseh strani.
3. Zeleno papriko narežemo na kocke in jo dodamo k mesu.
4. Dodamo začimbe.
5. Prilijemo paradižnikovo mezgo in na srednjem ognju kuhamo 30 minut.
6. Medtem krompir narežemo na tanke rezine in pripravimo preliv, za katerega zmešamo kislo smetano, jajce in začimbe.
7. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo rezine krompirja.
8. Na krompir položimo prvo plast mesa, ki ga prekrijemo še z eno plastjo krompirja in mesa.
9. Po mesu lahko naložimo še eno plast krompirja, če nam ostane, ali pa prelijemo s prelivom.
10. Pečemo 60 minut na 180 stopinjah.

NASVETI:
– Kot paradižnikovo mezgo lahko vzamemo pasirano ali tisto s koščki paradižnika – odvisno od okusa.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.733 kcal.
– Maščobe 116,7 g (od tega nasičene maščobe 1,6 g).
– Ogljikovi hidrati 70,7 g (od tega sladkorji 13,9 g).
– Prehranske vlaknine 7,8 g.
– Beljakovine 101,6 g.