Krekerji s semeni so brez glutena, dodanega sladkorja in veganski. Po sestavi ne tako nizki v ogljikovih hidratih, a super za zajtrk, prigrizek po treningu ali čez dan in za na pot. Količina zadostuje za 4-5 zajtrkov (odvisno od potreb) ali 8-10 prigrizkov.
SESTAVINE:
– 65 g rozin.
– 30 g + 35 g praženih arašidov.
– 130 g mletih ovsenih kosmičev.
– 100 g sončničnih semen.
– 20 g lanenih semen.
– 20 g črnih sezamovih semen.
– 20 g indijskega trpotca.
– Začimbe, npr. rožmarin.
– 300 ml mineralne vode.
POSTOPEK:
1. Nasekljamo rozine in 30g arašidov na manjše koščke, preostalih 35 g arašidov pa zmeljemo v moko.
2. Skupaj zmešamo vse suhe sestavine (mlete ovsene kosmiče, sončnična semena, 35 g mletih arašidov, laneno seme, črna sezamova semena, indijski trpotec in rožmarin).
3. Dodamo rozine in prelijemo z mineralno vodo.
4. Pečemo 35 minut na 160 stopinjah. Krekerje vzamemo iz pečice, jih obrnemo, zarežemo na željeno velikost, da jih bomo potem lažje nalomili in vrnemo v pečico za 15 minut na 175 stopinj.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 2.246 kcal.
– Maščobe 134,8 g (od tega nasičene maščobe 16,2 g).
– Ogljikovi hidrati 134,8 g (od tega sladkorji 47,9 g).
– Prehranske vlaknine 31,3 g.
– Beljakovine 78,9 g.