Kokosovo-jagodne kroglice s čokolado so osvežilni prigrizek, ki se mu bo težko upreti. Kombinacija kokosovega in jagodnega okusa bo prepričala tudi ljubitelje manj zdravih sladic.

Recept je brez glutena in dodanega sladkorja ter veganski. Zahteva kar nekaj potrpežljivosti pri delu, ki se obrestujejo. Iz spodnjih količin nastane od osemnajst do dvajset kroglic, ki imajo vsaka slabih sto kalorij.

SESTAVINE:
– 250g kokosovega mleka.
– 115g razmaščene kokosove moke.
– 65g veganskih beljakovin z okusom jagode.
– 50g ribanega kokosa.
– 48g temne čokolade brez sladkorja.
– 12g kokosovega olja.

POSTOPEK:
1. Zmešamo kokosovo mleko, kokosvo moko in beljakovine, da se sprimejo v maso, ki jo lahko oblikujemo v kroglice. Če je masa preveč lepljiva, dodamo suhe sestavine; če je masa preveč trda, dodamo še kokosovo mleko ali vodo.
2. Oblikujemo v enakomerno velike kroglice in postavimo v hladilnik, da pripravimo čokoladni preliv.
3. Za čokoladni preliv stopimo temno čokolado s kokosovim oljem in počakamo, da se nekoliko ohladi, a še vedno ostane tekoče.
4. Eno kroglico povaljamo v čokoladni mešanici, da je v celoti prekrita, in zatem še v ribanem kokosu. Postavimo na krožnik, ki ga bomo kasneje dali v hladilnik. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka kroglic/čokoladne mešanice.
5. Krožnik s kroglicami postavimo v hladilnik čez noč, da se vse sestavine strdijo.

NASVETI:
– Uporabimo kokosovo mleko iz pločevinke.
– Uporabimo lahko tudi sirotkine beljakovine z okusom jagode ali katerim drugim okusom.
– Količine ribanega kokosa, temne čokolade in kokosovega olja so odvisne od tega, kako izdatno kroglice povaljamo v le-teh. Če nam jih zmanjka, bodo nekatere kroglice brez preliva; če nam jih ostane, jih porabimo za kaj drugega.
– Shranimo v hladilniku v zaprti posodi in pojemo v roku enega tedna.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.808 kcal.
– Maščobe 130g (od tega nasičene maščobe 88,7g).
– Ogljikovi hidrati 46,3g (od tega sladkorji 24,7g).
– Prehranske vlaknine 14,4g.
– Beljakovine 74,7g.