Kavno-sezamovi browniji s tahinijem in z ameriškimi orehi

Kavno-sezamovi browniji s tahinijem in z ameriškimi orehi so kremaste strukture, za katero poskrbi tahini. Če tahinija ne marate ali nimate, ga lahko zamenjate z arašidovim ali mandljevim namazom (maslom).

Recept je brez glutena in dodanega sladkorja. Brownije narežemo na deset kosov, ki jih brez slabe vesti zaužijemo kot prigrizek. Lahko jih imamo tudi za zajtrk, in sicer, štiri ali pet kosov – odvisno od energijskih potreb.

VEČ RECEPTOV ZA BROWNIJE

SESTAVINE:
– 100 ml kave.
– 85 g suhih datljev.
– 50 g razmaščene sezamove moke.
– 50 g tahinija.
– 30 g beljakovin v prahu z okusom kave (mocha).
– 20 g kakava v prahu.
– Ščepec soli.
– 15 g ameriških orehov (pekanov).

POSTOPEK:
1. Skuhamo kavo in jo precedimo.
2. Za vsaj pol ure v vreli vodi namočimo datlje.
3. Vse sestavine damo v blender in zmešamo do gladkega.
4. Maso preložimo na peki papir v pekaču.
5. Okrasimo z ameriškimi orehi. Ker kasneje narežemo na 10 kosov, lahko okrasimo z desetimi orehi.
6. Pečemo 12 minut na 180 stopinjah Celzija.

NASVETI:
– Namesto kave lahko uporabimo rastlinski napitek ali vodo, v kateri smo namakali datlje.
– Namesto tahinija lahko uporabimo arašidov ali mandljev namaz (maslo).

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.146 kcal.
– Maščobe 64,7 g (od tega nasičene maščobe 6,6 g).
– Ogljikovi hidrati 98,6 g (od tega sladkorji 69,4 g).
– Prehranske vlaknine 9,1 g.
– Beljakovine 69,4 g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *