Kavno pecivo z grškim jogurtom in borovnicami spominja na tiramisu, saj je biskvit prepojen s kavo. Kljub temu ga ne bi poimenovala tiramisu, saj je krema drugačna, dodano pa je tudi sadje, ki sladico ali zajtrk popestri. Čeprav glede na število korakov za pripravo deluje zapleteno, je v bistvu potrebna samo priprava biskvita, kuhanje kave, priprava kreme in sestavljanje.

Recept je brez glutena, dodanega sladkorja in z malo ogljikovimi hidrati. Količina zadošča za dvakrat za zajtrk ali večerjo, lahko pa ga narežete kot sladico na osem kosov.

SESTAVINE za biskvit:
– 4 beljaki.
– 125g pasirane skute.
– 45g mletega ribanega kokosa.
– 10g pecilnega praška.
– 5g indijskega trpotca.

SESTAVINE za kremo:
– 1 skodelica kave.
– 300g grškega jogurta.
– 60g borovnic.
– 20ml borovničevega sirupa brez sladkorja.
– 10g agar agarja.

POSTOPEK:
1. Ribani kokos zmeljemo v moko in ga v posodi zmešamo z ostalimi suhimi sestavinami.
2. Beljake stepemo v sneg.
3. Beljakom dodamo skuto in dobro premešamo.
4. Suhe sestavimo dodamo k beljakom in skuti in ponovno premešamo.
5. Maso za biskvit prelijemo na peki papir in pečemo 25 minut na 180 stopinjah.
6. Ko se biskvit peče, skuhamo kavo in pripravimo kremo.
7. Za kremo zmešamo grški jogurt in beljakovinski prašek. V 0,5dcl vode na ognju stopimo agar agar in ga zlijemo v mešanico z grškim jogurtom.
8. Biskvit vzamemo s peki papirja in ga preložimo na pekač z višjimi robovi.
9. Čez biskvit prelijemo kavo in zatem še kremo.
10. Postavimo v hladilnik, da se strdi.

NASVETI:
– Skuto lahko zamenjamo z jogurtom, npr. sojin jogurt ali kokosovo kremo.
– Mleti ribani kokos lahko nadomestimo z enako količino razmaščene moke, npr. mandljeve, ali mletih oreščkov, npr. mandljev.
– Namesto grškega jogurta lahko uporabimo kokosovo kremo ali kremo iz indijskih oreščkov. Pri menjavi bo mogoče potrebna drugačna količina agar agarja.
– Borovnice lahko nadomestimo z drugimi gozdnimi sadeži. Najbolje se obnese drobno sadje, npr. borovnice, robide.
– Borovničen sirup brez sladkorja v kremi lahko izpustimo ali zamenjamo s kakšnim tekočim sladilom, npr. javorjev sirup. Dodan je zaradi okusa oz. sladkosti.
– Če želimo bolj sladko pecivo, lahko tako v biskvir kot kremo dodamo sladilo po izbiri. Za nespremenjeno hranilno vrednost na primer eritritol.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 865 kcal.
– Maščobe 62,3g (od tega nasičene maščobe 46,4g).
– Ogljikovi hidrati 33,7g (od tega sladkorji 17,3g).
– Prehranske vlaknine 20,2g.
– Beljakovine 44,4g.