Karla raziskuje: Enodnevni izlet Zelenci-Kranjska Gora-Slap Peričnik-Jezero Jasna-Bled

Kranjska Gora z okolico je pogosta destinacija enodnevnih izletov, čeprav širina ponudbe (tako naravne kot turistične) omogoča, da tam ostanemo mnogo dlje. Na enodnevni izlet se odpravimo čim bolj zgodaj, da imamo na voljo čim več časa. Svoj dan si lahko razporedimo na način, kot predlaga Karla.

1. ZELENCI
“Zgodaj zjutraj se ‘zapodiš’ proti Gorenjski in najprej obiščeš prečudovite smaragdno zelene Zelence, ki te vabijo na skok v vodo. Ker je kopanje tam prepovedano, moraš na to še malo počakati, poleg tega pa je temperatura vode s 5-6 °C zelo nizka še za najbolj pogumne.”

2. SMUČIŠČE KRANJSKA GORA
“Ko se naužiješ svežega zraka in razgleda, se odpraviš proti smučišču v Kranjski gori, kjer že več desetletij v marcu organizirajo tekmo svetovnega pokala za moške – Pokal Vitranc. Tudi sicer je smučišče pozimi odrto za smučarje, poleti pa ponuja druge športne aktivnosti.”

“Če si adrenalinski tip, priporočam poletno sankanje. S sankami se spustiš z vrha smučišča in vožnja z vetrom v laseh kljub 1.500 m dolgi progi prehitro mine. Cena vozovnice, ki vključuje vožnjo s sedežnico in spust, in je 11 € za odrasle.”

“V dolini je tako za žejne kot lačne na voljo več gostiln, restavracij, slaščičarne in kavarn. Ustavili smo se v Gostilni & pizzeriji Bor, ki se nahaja zraven smučišča in pripravlja odlične pice. Poleg tega imajo raznoliko ponudbo od mesnih jedi do juh in solat ter tudi tradicionalne slovenske jedi.”

3. JEZERO JASNA
“Naslednji postanek je jezero Jasna, kamor se odpelješ z avtom. Obala jezera Jasna je kot nalašč za sproščujoč počitek po kosilu. Poiščeš si svoj kotiček in se za trenutek ali dva trenutka uležeš in na soncu nabiraš barvo. Za najbolj pogumne pa tukaj pride na vrsto kopanje v jezeru s temperaturo vode okrog 10 °C.”

4. SLAP PERIČNIK
“Čeprav bi ob pogledu na gore in v dobri družbi lahko preživel celo popoldne, se je vredno zapeljati še do slapa Peričnik, ki je s svojimi 52 m eden izmed višjih slovenskih slapov. Na tej točki je priporočljiva primerna obutev, saj je za dostop do slapa treba malo hoditi v hrib (mi je žal nismo imeli, zato smo ga opazovali le od spodaj).”

5. BLED
“Na poti nazaj se lahko ustaviš na letališču Lesce za večerjo ali pa odpelješ do Bleda, kjer si ogledaš grad (parkirnina 3 € + vstopnina na grad 13 €), skopaš v Blejskem jezeru (parkirnina 5 €) in si privoščiš kremšnito v popularni Restavraciji in kavarni Park.”