Losos iz pečice z bučnim pirejem in lečinim dhal curryjem je ideja za kosilo, ko imamo več časa za pripravo in se želimo igrati s sestavo krožnika iz več jedi.
Recept je brez glutena in primeren za družinsko kosilo štirih oseb.
LOSOS IZ PEČICE
SESTAVINE:
– 500 g lososovega fileja (zamrznjen).
– Začimbe, npr. poper, peteršilj, mleti česen.
POSTOPEK:
1. Lososa vzamemo iz embalaže in začinimo.
2. Pečemo okrog 15 (največ 20) minut na 200 stopinjah.
BUČNI PIRE Z LEŠNIKOVO KREMO
SESTAVINE:
– 750 g buče Hokkaido.
– Začimbe, npr. poper, curry in limonska trava.
– 250 ml lešnikove kreme za kuhanje.
POSTOPEK:
1. Bučo očistimo, olupimo in narežemo na kocke.
2. Začinimo s poprom, curryjem in z limonsko travo.
3. Pečemo na 180 stopinjah 20 minut.
4. Zblendalo skupaj z lešnikovo kremo. Po potrebi dodalo malo vode.
5. Zavremo, da postrežemo kot toplo prilogo.
NASVETI:
– Namesto lešnikove kreme za kuhanje lahko uporabimo sojino ali kokosovo kremo ali kravjo smetano za kuhanje.
LEČIN DHAL CURRY
SESTAVINE:
– 200 g rdeče leče.
– 400 ml kokosovega mleka (iz pločevinke).
– 3 posušene čilije.
POSTOPEK:
1. Rdečo lečo operemo in skupaj s kokosovim mlekom damo v lonec.
2. Dodamo tri posušene čilije.
3. Kuhamo, da je leča kuhana (okrog 20 minut oz. po navodilih na embalaži).
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.989 kcal.
– Maščobe 71,6 g (od tega nasičene maščobe 3,6 g).
– Ogljikovi hidrati 192,8 g (od tega sladkorji 19,7 g).
– Prehranske vlaknine 18 g.
– Beljakovine 166,2 g.