Ideja za kosilo: Losos iz pečice z bučnim pirejem in lečinim dhal curryjem

ENGLISH RECIPE:

Losos iz pečice z bučnim pirejem in lečinim dhal curryjem je ideja za kosilo, ko imamo več časa za pripravo in se želimo igrati s sestavo krožnika iz več jedi.

Recept je brez glutena in primeren za družinsko kosilo štirih oseb.

LOSOS IZ PEČICE

SESTAVINE:
– 500 g lososovega fileja (zamrznjen).
– Začimbe, npr. poper, peteršilj, mleti česen.

POSTOPEK:
1. Lososa vzamemo iz embalaže in začinimo.
2. Pečemo okrog 15 (največ 20) minut na 200 stopinjah.

DRUGE JEDI IZ RIBO

BUČNI PIRE Z LEŠNIKOVO KREMO

SESTAVINE:
– 750 g buče Hokkaido.
– Začimbe, npr. poper, curry in limonska trava.
– 250 ml lešnikove kreme za kuhanje.

POSTOPEK:
1. Bučo očistimo, olupimo in narežemo na kocke. 
2. Začinimo s poprom, curryjem in z limonsko travo. 
3. Pečemo na 180 stopinjah 20 minut. 
4. Zblendalo skupaj z lešnikovo kremo. Po potrebi dodalo malo vode. 
5. Zavremo, da postrežemo kot toplo prilogo.

NASVETI:
– Namesto lešnikove kreme za kuhanje lahko uporabimo sojino ali kokosovo kremo ali kravjo smetano za kuhanje.

DRUGE JEDI Z BUČO

LEČIN DHAL CURRY

SESTAVINE:
– 200 g rdeče leče.
– 400 ml kokosovega mleka (iz pločevinke).
– 3 posušene čilije.

POSTOPEK:
1. Rdečo lečo operemo in skupaj s kokosovim mlekom damo v lonec. 
2. Dodamo tri posušene čilije. 
3. Kuhamo, da je leča kuhana (okrog 20 minut oz. po navodilih na embalaži).

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.989 kcal.
– Maščobe 71,6 g (od tega nasičene maščobe 3,6 g).
– Ogljikovi hidrati 192,8 g (od tega sladkorji 19,7 g).
– Prehranske vlaknine 18 g.
– Beljakovine 166,2 g.