Sončnični kruh z lečo in arašidi

ENGLISH VERSION:

Sončnični kruh z lečo in arašidi je neke vrste pogača s celimi arašidi in sončničnimi semeni. V pomanjkanju časa lahko tudi preprosto vse sestavine zmešamo skupaj in spečemo.

Recept je brez glutena, dodanega sladkorja in veganski. Količina ustreza zajtrku ali večerji za trikrat, če ga jemo kot samostojno jed, v kombinaciji z namazi in dodatki pa ustrezno večkrat.

SESTAVINE:
– 250ml mineralne vode.
– 100g razmaščene sončnične moke.
– 100ml kokosovega mleka.
– 50g rdeče leče.
– 35g + 25g arašidov.
– 35g + 5g sončničnih semen.
– 15g indijskega trpotca.

POSTOPEK:
1. Skuhamo rdečo lečo.
2. V posodi zmešamo vse suhe sestavine, tj. razmaščeno sončnično moko, cele arašide (35g) in sončnična semena (35g) ter indijski trpotec.
3. Dodamo kokosovo mleko in kuhano rdečo lečo.
4. Prilijemo mineralno vodo, pri kateri začnemo z manjšo količino in dodajamo, da dobimo strukturo, ki jo lahko razporedimo po pekaču.
5. Po vrhu posujemo s preostalimi arašidi in sončničnimi semeni.
6. Pečemo na 30 minut 180 stopinjah.

NASVETI:
– Kruh prerežemo po sredinim namažemo s kremnim sirom in obložimo z dimljenim lososom, da dobimo zdravo malico za na pot.
– Če želimo manj kalorični kruh, lahko izpustimo arašide.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.244 kcal.
– Maščobe 68,2g (od tega nasičene maščobe 25,7g).
– Ogljikovi hidrati 73,4g (od tega sladkorji 3,1g).
– Prehranske vlaknine 14,8g.
– Beljakovine 87,1g.