Orehovo-kokosovi cmoki brez glutena in sladkorja

Cmokov nisem jedla že nekaj let, saj mi s spremembo načina prehrane niso več ustrezali. Kljub vsemu vedno iščem nadomestne rešitve – ne zato, ker bi karkoli pogrešala, ampak tako drugim pokažem, da nisi ne glede na odločitev v ničemer prikrajšan, če se tako odločiš in nameniš. Uspelo mi je narediti tudi cmoke za pajsanje brez obresti in slabe vesti. Spodaj je recept za orehovo-kokosove cmoke.

Recept je brez glutena, sladkorja in LCHF. Količina je primerna za dve osebi za večerjo.

SESTAVINE za maso:
– 250 g pasirane skute.
– 50 g razmaščene orehove moke.
– 40 g razmaščene kokosove moke.
– 1 jajce.
– 10 g indijskega trpotca.

SESTAVINE za polnilo in prilogo:
– 30 g malin za polnilo + 30 g malin za preliv.
– 30 g orehov.
– 30 g jagodne marmelade.

POSTOPEK:
1. Sestavine za maso zmešamo z mešalnikom in pustimo 10 minut, da se sprimejo.
2. Nasekljamo orehe in pretlačimo maline.
3. Iz mase oblikujemo kroglice, jih sploščimo, napolnimo s polnilom (na dve damo po 15 g malin, na dve pa po 15 g marmelade) in ponovno oblikujemo v kroglice.
4. Zavremo vodo in cmoke v vreli vodi kuhamo 15 minut.
5. Postrežemo s pretlačenimi malinami in z nasekljanimi orehi.

NASVETI:
– Uporabite lahko drugo sadje, npr. borovnice, ali vse naredite z marmelado.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 862 kcal.
– Maščobe 39 g (od tega nasičene maščobe 8,2 g).
– Ogljikovi hidrati 34,2 g (od tega sladkorji 12,5 g).
– Prehranske vlaknine 20,3 g.
– Beljakovine 74,7 g.