Lečini špageti na dva načina

Lečini špageti se večkrat najdejo na jedilniku ljudi, ki ne uživajo glutena, saj so narejeni iz 100-odstotne lečine moke. Poleg so lečini špageti bogatejši z beljakovinami od pšeničnih ali polnozrnatih špagetov, kar je rezultat bogate beljakovinske vsebnosti v leči. Posledično imajo tudi nižji glikemični indeks, kar pomeni, da v krvi ne povzročijo tako znatnega dviga sladkorja.

Lečini špageti se super ujamejo s kremasto omako, npr. smetanasto ali paradižnikovo. Spodaj sta dva primera receptov, kako jih lahko pripravimo za družinsko kosilo. Količine enega recepta ustrezajo kosilu treh oseb, lahko pa recept pripravimo za kosilo in preostanek pojemo za večerjo.

Recepta sta brez glutena, eden pa tudi veganski. Brez težav lahko dimljenega lososa ali tofu zamenjamo z mesom, a bo priprava jedi zaradi peke mesa daljša.

Lečini špageti s tuno in z lososom v kremasti azijski omaki


SESTAVINE:
– 170 g lečinih špagetov.
– 180 g kisle smetane.
– 30 ml sojine omake.
– Začimbe, npr. curry, kurkuma, poper.
– 112 g tune (1 velika pločevinka).
– 100 g dimljenega lososa.
– 20 g sezama.

POSTOPEK:
1. Špagete skuhamo po navodilih na embalaži.
2. Medtem zmešamo omako, in sicer, kislo smetano, sojino omako ter začimbe.
3. Ko so špageti kuhani, jih odcedimo, vrnemo v posodo in dodamo ostale sestavine, tj. tuno, sezam, natrganega lososa in omako. Malo lososa in sezama pustila za okras.
4. Vse skupaj kuhamo, da se sestavine prepojijo. Po potrebi dodamo vodo, da se nam ne prime na posodo.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.440 kcal.
– Maščobe 65,7 g (od tega nasičene maščobe 28 g).
– Ogljikovi hidrati 112,3 g (od tega sladkorji 8,1 g).
– Prehranske vlaknine 3,5 g.
– Beljakovine 97,7 g.

Lečini špageti s tofujem v sojino-paradižnikovi omaki


SESTAVINE:
– 200 g lečinih špagetov.
– 360 g dimljenega tofuja.
– 150 g oliv z rdečo papriko.
– 100 g sojine smetane.
– 100 ml paradižnikove mezge.
– Začimbe, npr. kajenski poper, kurkuma, peteršilj.

POSTOPEK:
1. Špagete skuhamo po navodilih na embalaži.
2. Tofu narežemo na kocke, olive pa na kolobarje.
3. Zmešamo omako, in sicer, sojino smetano, paradižnikovo mezgo ter začimbe.
4. Ko so špageti kuhani, jih odcedimo, vrnemo v posodo in dodamo ostale sestavine, tj. tofu, olive in omako. Malo lososa in sezama pustila za okras.
5. Vse skupaj kuhamo, da se sestavine prepojijo. Po potrebi dodamo vodo, da se nam ne prime na posodo.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.567 kcal.
– Maščobe 67,8 g (od tega nasičene maščobe 6,4 g).
– Ogljikovi hidrati 133,5 g (od tega sladkorji 9,4 g).
– Prehranske vlaknine 0,7 g.
– Beljakovine 96,3 g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *