Sladoled vedno paše v kombinaciji dveh okusov. Zato sem avokadovemu sladoledu brez sladkorja dodala še borovničevega.
Recept je brez dodanega sladkorja in veganski. Iz spodnjih količin dobimo eno manjšo kepico sladoleda.
SESTAVINE:
– 70 g borovnic.
– 50 ml sojinega napitka.
– 10 g razmaščene zlate lanene moke.
POSTOPEK:
1. V blenderju zmešamo borovnice in sojino mleko, da dobimo gosto maso sladoleda.
2. Dodamo laneno moko in ponovno premešamo.
NASVETI:
– Uporabimo zamrznjene ali sveže borovnice. Če uporabimo sveže, jih prej zamrznemo.
– Laneno moko dodamo zgolj po potrebi, če mešanica borovnic in sojinega mleka ni dovolj gosta – sladoledna.
– Sladoled pojemo takoj, saj se hitro začne topiti.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 83 kcal.
– Maščobe 1,9 g (od tega nasičene maščobe 0,3 g).
– Ogljikovi hidrati 8 g (od tega sladkorji 5,8 g).
– Prehranske vlaknine 5,3 g.
– Beljakovine 5,9 g.