Obožujem sladoled in pri izboru na prvo mesto dajem kakovost sestavin. Kupljeni sladoledi pogosto vsebujejo veliko “nepotrebnih” sestavin, v domačem pa lahko le-te prilagodiš svojemu okusu. Iz samo dveh sestavin mi je uspel odličen avokadov.
Recept je brez dodanega sladkorja in veganski. Iz spodnjih količin dobimo eno večjo kepico sladoleda.
SESTAVINE:
– 120 g avokada.
– 70 ml sojinega napitka.
POSTOPEK:
1. Avokado zamrznemo.
2. Naslednji dan v blenderju zmešamo avokado in sojin napitek, da dobimo gosto maso sladoleda.
NASVETI:
– Avokado zamrznemo, ko je zrel – torej mehek.
– Če nam ostane avokado, s katerim nimamo kaj narediti, ga lahko damo v skrinjo in porabimo za sladoled, ko nam paše.
– Sladoled pojemo takoj, saj se hitro začne topiti.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 223 kcal.
– Maščobe 18,9 g (od tega nasičene maščobe 2,8 g).
– Ogljikovi hidrati 12,1 g (od tega sladkorji 2,7 g).
– Prehranske vlaknine 8 g.
– Beljakovine 4,9 g.
