Čokoladno-vanilijev kolač z malinami je neke vrste marmorni kolač, saj je narejen v dveh plasteh, a ti dve nista tako izrazito različni. Za piko na I so dodane maline, odlikuje pa ga neizmerna sočnost.
Recept je brez glutena, dodanega sladkorja in LCHF. Brez slabe vesti in obresti si ga lahko privoščite kadarkoli čez dan kot prigrizek. Primeren je tudi za trikratni zajtrk.
SESTAVINE:
– 55 g temne čokolade brez sladkorja.
– 3 jajca.
– 200 g kokosove kreme.
– 100 g orehove razmaščene moke.
– 30 g eritritola.
– 10 g indijskega trpotca.
– 5 ml vanilijevega ekstrakta.
– 110 ml mineralne vode.
– 50 g malin.
POSTOPEK:
1. Na sopari stopimo čokolado.
2. Ločimo beljake in rumenjake.
3. Beljake stepemo v sneg.
4. Kokosovo kremo, orehovo moko, eritritol in indijski trpotec primešamo k rumenjakom.
5. Sneg iz beljakov nežno vmešamo v maso in dodamo mineralno vodo, da dobimo rahlo maso.
6. Maso razdelimo na dva dela; v enega dodamo stopljeno temno čokolado, v drugega pa vanilijev ekstrakt.
7. Obe masi razporedimo v pekač (npr. silikonski) in pečemo 45 minut na 180 stopinjah Celzija.
8. Okrasimo z malinami.
NASVETI:
– Orehovo razmaščeno moko lahko zamenjamo z lešnikovo razmaščeno moko.
HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.243 kcal.
– Maščobe 75,1 g (od tega nasičene maščobe 34,9 g).
– Ogljikovi hidrati 78,3 g (od tega sladkorji 12,5 g).
– Prehranske vlaknine 29,6 g.
– Beljakovine 82,2 g.