ENGLISH VERSION:

Bučna juha z bučnimi žličniki je za vse oboževalce zelenjavnih juh. Juho lahko pripravimo zgolj iz buče, začimb in vode, lahko pa dodamo še smetano, da postane bolj kremasta. V juho vkuhamo žličnike oz. “knedle” iz zgolj dveh sestavin, ki jih lahko uporabimo tudi v goveji/kokošji juhi.

Recept je brez glutena in veganski. Privoščite si ga za kosilo dveh oseb.

SESTAVINE za juho:
– 600g rumene buče.
– 400ml vode.
– 200ml sojine smetane.
– 100g čebule.
– 20g bučnih semen.
– Začimbe, npr. beli poper, kajenski poper, mleti česen.

SESTAVINE za žličnike:
– 180g tofuja z baziliko.
– 30g razmaščene bučne moke.

POSTOPEK:
1. V posodi popražimo čebulo in začimbe.
2. Dodamo rumeno bučo, prilijemo 400ml vode in na srednjem ognju kuhamo deset minut.
3. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom in postavimo nazaj na ogenj.
4. Vmešamo sojino smetano in kuhamo še pet minut.
5. Medtem pripravimo žličnike, in sicer, v blenderju zmešamo na kocke narezan tofu z razmaščeno bučno moko. Oblikujemo v žličnike.
6. Žličnike dodamo v juho in kuhamo pet minut.
7. Medtem v ponvi popečemo bučna semena, ki jih potresemo po vrhu juhe.

NASVETI:
– Uporabimo lahko muškatno, Hokaido ali špagetno bučo.
– Namesto tofuja z baziliko lahko uporabimo tudi kateri drugi okus.
– Če želimo trše žličnike, v maso dodamo 10g zlate razmaščene lanene moke.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.006 kcal.
– Maščobe 61,3g (od tega nasičene maščobe 24g).
– Ogljikovi hidrati 83g (od tega sladkorji 14,1g).
– Prehranske vlaknine 16,5g.
– Beljakovine 62,4g.