Ajdovo-lešnikovi piškoti s kakavovimi zrni

Ajdovo-lešnikovi piškoti s kakavovimi zrni so preprosti piškoti, ki se jih splača imeti na zalogi za nenapovedane obiske.

Recept je brez glutena, dodanega sladkorja in veganski. Iz spodnjih količin pripravimo 8 večjih piškotov (1 piškot ali 2 piškota pojemo za malico, 3 za zajtrk).

SESTAVINE:
– 100 g suhih datljev.
– 70 g ajdovih kosmičev.
– 50 g razmaščene lešnikove moke.
– 50 g lešnikov.
– 40 g kokosovega olja.
– 30 g kakavovih zrn.
– 20 g sojinega izolata (okus: vanilija).

POSTOPEK:
1. Datlje namočimo v vreli vodi in jih po 30 minutah zmeljemo v pasto.
2. Ajdove kosmiče zmeljemo v moko in primešamo razmaščeno lešnikovo moko ter sojin izolat.
3. Datljevo pasto primešamo k suhim sestavinam in dobro premešamo (lahko na roke ali z mešalnikom).
4. Nasekljamo lešnike.
5. Nasekljane lešnike in kakavova zrna vmešamo v zgornjo maso.
6. Oblikujemo v piškote, ki jih pečemo 12 minut na 180 stopinjah Celzija.

NASVETI:
– Če se masa ne drži dobro skupaj, prilijemo malo vode ali rastlinskega napitka po okusu.
– Namesto ajdovih kosmičev lahko uporabimo ovsene.
– Namesto kakavovih zrn lahko uporabimo koščke čokolade.

HRANILNA VREDNOST:
– Energijska vrednost 1.702 kcal.
– Maščobe 95,2 g (od tega nasičene maščobe 43,3 g).
– Ogljikovi hidrati 131,5 g (od tega sladkorji 60,8 g).
– Prehranske vlaknine 29,5 g.
– Beljakovine 59,3 g.